Wanneer ben je nu lief voor jezelf? De keren dat je een heerlijk warm bad neemt, geniet van een wandeling door het bos of juist die momenten dat je even niets ‘moet’ van jezelf? Voor ieder mens is dit anders. De een heeft behoefte aan meer actie en beweging, terwijl voor de ander rust en warmte helend is.
Wil je zachter en liever worden voor jezelf? Dan geef ik je bij deze de volgende drie tips:

1. Zelfacceptatie
Kijk vooral naar wat jij nodig hebt om jezelf te ontplooien en daarbij te leven vanuit levenskracht. Wat maakt jou uniek, waar liggen jouw krachten, talenten en behoeftes? Ervaar hoe het is om van hieruit te leven en daarbij te denken, voelen en handelen.
Voel hoe het is om naar de uiterlijke en innerlijke gebieden te kijken, die jij als mens rijk bent. Focus je niet op de ‘mindere’ kanten, maar juist op de dingen die jou mooi maken. Schrijf eens voor jezelf op hoe het voelt om naar de positieve kanten te kijken van jezelf. Door hier meer aandacht aan te besteden, verdwijnen de negatieve gevoelens meer naar de achtergrond. Sta stil bij wat je jezelf toewenst en wat je nodig hebt. Uiteindelijk gaat het erom dat het bij jezelf begint.

2. Bewuste momenten
Het kan je helpen om aan het begin van de dag (of juist de avond van te voren), punten op te schrijven waarbij je momenten inlast die alleen voor jou zijn of die je beleeft met fijn gezelschap. Momenten die niet worden verstoord door telefoon, een druk schema of de boodschappen die je nog moet doen. Om helemaal in het moment te zijn, kun je beginnen met bewust adem te halen. Hiermee heb je al heel wat ‘gewonnen’, je komt namelijk al snel tot jezelf.
Oefening: Schrijf aan het einde van de dag het volgende op: Hoe kijk je nu naar jezelf? Wat neem je mee naar de volgende dag en wat heb je nodig om meer met liefde naar jezelf te kijken? Je kunt dit iedere dag voor jezelf opschrijven, maar je zou ook met drie keer per week kunnen beginnen. Het is al heel wat dat je een paar keer per week met liefde en respect naar jezelf kijkt! Geniet daar ook van en koester deze bewuste momenten J

3. Veranderingen
Probeer jezelf, maar zeker ook anderen níet te veranderen! Ga mee in de energie van veranderingen, verzet je er niet tegen. Zie het leven als een uitdaging, waarbij je iedere kans als een mogelijkheid ziet. Een (onverwachte) verandering is vaak niet per definitie negatief. Veranderingen kunnen er juist voor zorgen dat je een andere koers gaat varen, je meer ruimte voor jezelf en de mensen om je heen hebt en uiteindelijk dat gaat doen wat bij je past!

Hoe vaak las jij tijd in voor jezelf? Wat gun je jezelf? Laat hieronder een reactie achter, ik zou het leuk vinden het terug te lezen :-)