Marie Kondo zet haar fascinerende opruim-methode uiteen in haar boek OpgeruimdDe Japanse auteur is ervan overtuigd dat je door haar methode één keer flink gaat opruimen, waarna je dit nooit meer hoeft te herhalen. En laat het nu net zo zijn, dat dit mij wel aanspreekt.. Zo ben ik haar boek gaan lezen (alweer een tijdje geleden, dit artikel heeft nogal op zich laten wachten).

Al lezende ben ik de KonMarie-methode in de praktijk gaan toepassen. Marie Kondo adviseert de lezer om eerst alles in één keer weg te doen en het pas daarna een vaste plek te geven. Gevolg: nooit meer rotzooi!

Kleding

Naar aanleiding van haar methode, ben ik begonnen met mijn kleding. Ik bespeurde enige weerstand bij mezelf, aangezien ik mijn kleding altijd al bijhoud. Maar goed, ik ben het boek niet voor niets gaan lezen. Ik wil graag minimaliseren, dus ik zal ook alles aanpakken wat hiervoor nodig is.
Marie Kondo vraagt wel het enige van je. Ze wil dat je alle kleren verzamelt op één plek, dus ook de kledingstukken die in andere ruimtes in je huis liggen opgeborgen. Uiteindelijk had ik dus ook een hele stapel met kleding. Ieder kledingstuk pak je stuk voor stuk op, waarbij je jezelf de vraag stelt: ‘’Word ik hier blij van’’? Het gaat erom dat je contact maakt met het kledingstuk, voelt of je hier blij van wordt en of het nu nog bij jou past. Alsnog zijn er twee vuilniszakken de deur uitgegaan! En dat voor iemand die geregeld kleding wegdoet!

Waar ik nogal moeite mee had, is dat Marie Kondo in haar boek beschrijft dat je je sokken zeker niet in elkaar mag vouwen. Je sokken hebben juist rust nodig, na een dag je voeten warm te hebben gehouden. Je kunt ze het dus niet aandoen ze in elkaar te rollen. Het is van belang dat je de sokken netjes opvouwt, aldus Marie. Zie hier haar video over het opvouwen van sokken en ondergoed.
Boekentip: Opgeruimd!

Boeken

Het heeft alsnog een tijdje geduurd, voordat ik met mijn boeken begon. Ik had er zó geen zin in om al mijn boeken op één plek te verzamelen. Ze moesten dus uit de kast en van planken gehaald worden en dat zag ik niet bepaald zitten! Helaas begon vanaf dat moment mijn uitstelgedrag vorm te krijgen, waardoor de ‘taak’ alleen maar moeilijker leek te worden.

Marie Kondo vertelt in haar boek dat je als eerste beslist of je iets houdt of wegdoet, voordat je alles een vaste plek gaat geven. Stiekem heb ik me hier niet aan gehouden. Ik ben het boek gaan lezen om me haar methode eigen te maken, maar ben er alsnog mijn eigen stijl tussendoor gaan gooien. Hier is natuurlijk niets mis mee, maar wel als het daardoor een ‘rommeltje’ wordt ;-) Terwijl ik met mijn kleding bezig was, heb ik gelijk mijn keuken drastisch onder handen genomen.

De boeken hebben uiteindelijk een vaste plek gekregen in mijn boekenkast. Hier staan nu de exemplaren waar ik blij van word, waar ik iets aan heb. Ook hier heb ik gemerkt dat ik alsnog veel boeken heb weggedaan. Deze heb ik aan de kringloopwinkel gedoneerd. Vrienden en familie heb ik hun favorieten laten kiezen. Op het moment moet ik er nog een paar op bol.com en marktplaats zetten. Ook heb ik zelfs een IKEA-kastje leeggeruimd, waardoor deze nu dienst doet als schoenenkast. Waar opruimen niet goed voor is!

Papier en foto’s

Paperassen en foto’s bewaart Marie voor het laatst. Dit doet ze met een gedachten, aangezien de meeste mensen het vaak moeilijk vinden foto’s en (liefdes)brieven weg te doen. Ik behoor ook tot deze groep! Ook al heb ik bijna alles digitaal staan, waardevolle kaartjes bewaar ik in een leuke trommel, die ik hier ooit speciaal voor gekocht heb. Ik ben deze trommel nu wel gaan doorspitten en heb uiteindelijk de kaarten die me het meest dierbaar zijn, bewaard!
Oh en wat houd ik ervan om allerlei paperassen bij het oud papier te doen! Bij mij ging dit vrij vlot en voor mijn gevoel ruimde dat goed op. Ik ben van mening dat je gelijk veel meer overzicht creëert, wanneer er onnodig veel papier de deur uitgaat.

Ik ben tot de conclusie gekomen dat Marie Kondo een fascinerend, maar waardevol boek geschreven heeft! Van te voren dacht ik dat er nauwelijks iets mijn huis uit zou gaan, aangezien ik geregeld iets wegdoe. Ik ben hierdoor wel tot het inzicht gekomen dat er meer dingen het huis uitgaan, wanneer je de spullen één voor één vastpakt! Het proces blijft nog wel even doorgaan. Spullen die ik een paar maanden geleden nog niet kon loslaten, gaan nu wel gemakkelijk het huis uit.