We maken het iedere dag met z’n allen mee: er breekt een nieuwe dag aan vol nieuwe kansen, uitdagingen en momenten van ontspanning en bezinning. We gaan naar school, werk, zorgen voor de kinderen en dan hebben we ook nog onze hobby’s en andere werkzaamheden / verplichtingen. Hoe we onze dagen indelen hangt vaak af van wat er van ons wordt gevraagd. Een deadline met je baas, je stageverslag die je morgen moet inleveren of de kindermonden die gevoed moeten worden. Je dag begint gelijk al met rennen, springen, vallen en weer opstaan. Dus, een goed begin van de dag is het halve werk!


Hoe ziet jouw dag eruit, wanneer je met meer rust en helderheid begint?

 

Verwachtingen

Stel je gedurende de dag de vraag ‘Wat verwacht ik vandaag van mezelf en de ander’ of ‘Wat wens ik mezelf en mijn omgeving toe’? Wees je daarbij bewust of je ‘moeten’ kunt vervangen door ‘mogen’. Dit zorgt voor een andere kijk op je dag. Op deze manier zet je jouw dag meer naar je eigen hand. Ook wanneer er van je wordt gevraagd, je aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Probeer het maar, het zorgt voor minder stress en druk van buitenaf. En geloof me, dat is toch wel iets waar we met z’n allen naar verlangen?

De ochtend is het belangrijkste gedeelte van de dag. Wanneer je in de (vroege) ochtend de belangrijkste dingen van de dag gedaan hebt, kan jouw dag al niet meer stuk.  Hoe je in de ochtend opstaat, betekent veel voor de rest van jouw dag. Je kunt je vast en zeker voorstellen dat je met een andere energie je dag begint, wanneer je ervoor kiest niet gelijk op je telefoon en/of laptop te kijken.

Een goed begin van de dag is het halve werk

Een productieve ochtend

Beweging en meditatie

Zo zou je kunnen beginnen met sporten, yoga of hardlopen / wandelen in de buitenlucht. Maar ook meditatie is onmisbaar, wanneer je jouw dag helder en gefocust wilt starten. Nu zeg ik dit wel, maar ik sla dit toch al te vaak over. Dit is ook de reden dat ik vandaag naar Sierra de las Nieves (nationaal park in Andalusië) ga, voor een yoga- en meditatieweek! Weer even pas op de plaats en bewust mijn aandacht richten op dat wat belangrijk en essentieel is. Lees hier meer over.

Schrijven

Maar goed, het rijtje van beweging en meditatie wordt nog mooier, wanneer je in de ochtend gaat schrijven. Je zult wellicht denken; ‘’Ja doei, waar haal ik alle tijd vandaan en waar moet ik überhaupt over schrijven’’? Toch is het een goede manier om je dag te starten met inspiratie en focus. Je hoeft niet na te denken over wat je schrijft, laat de pen het werk voor je doen ;-) Probeer het maar eens.

Mocht je je nog wat meer tips willen voor een schitterend begin van de dag: via de Groenemeisjes las ik over het boek The Miracle Morning. Dit boek geeft nog tips voor een productieve ochtend. Voor mij staat hij op mijn boekenlijstje! :-) Mocht je hem willen lezen, hij is alleen in het Engels verkrijgbaar.

Ontbijt

Een goed begin van de dag is het halve werk

Rode bieten sap met havermout en sinaasappel

 

Een dag is natuurlijk pas goed begonnen met een voedzaam ontbijt. Luister hierbij goed naar je lichaam. Ieder mens is verschillend en iedere dag is anders. Heb je de ene dag behoefte aan vast voedsel? Doe dat dan!

‘’In de ochtend neem je voedsel het beste op, zowel fysiek als op geestelijk niveau’’

 

          Voorbeelden voor een voedzaam en verwarmend ontbijt:

  • Havermout met kaneel, banaan en gember.
  • Zelfgemaakt fruit / groentesap. Voeg gember en/of kaneel toe om het te ‘verwarmen’ (zo lekker!)
    en fruit voor meer smaak.
  • Boekweitpannenkoekjes met banaan / appel en kaneel.Binnenkort zal ik hier nog dieper op in gaan.