Geschreven door: Ramon de Haan

Je zit niet meer op je plek bij het bedrijf waar(voor) je werkt. Je kijkt online in de vacaturebanken en op LinkedIn. Staat erbij wat je zoekt? Top, gefeliciteerd! Maar vaak gaat het minder snel. Dan vind je niet direct wat je zoekt. Sterker nog, je weet eigenlijk niet precies wat je zoekt. En als je niet weet wat je zoekt, dan is het lastig vinden. Hieronder lees je wat je kunt doen om jouw droombaan te vinden. De stappen zijn gebaseerd op mijn ervaring als trainer en coach op persoonlijke & teamontwikkeling.

  1. Stop met rationaliseren: “Ik kan nog zoveel leren”

“Zoveel leren” kan je zeker. Gelukkig maar. Maar heeft het zin, voor jou? Zoals een van de deelnemers aan mijn programma in de groep deelde: “Ik ben een doorzetter en heb veel discipline om dingen daadwerkelijk te doen. Maar af en toe is het handig om te kijken of ik de ladder wel tegen de juiste boom heb staan.” Oftewel: leuk als je de dingen “juist” kunt te doen, maar als je niet de juiste dingen doet dan schiet je er weinig mee op. Prima als je nog veel kan leren in je huidige job waar je niet lekker zit. Maar draagt dit ook echt bij aan wat jij wilt met je (werkende) leven? Zo niet, maak dan tijd vrij voor jezelf.

  1. Tijd = prioriteit. Maak tijd vrij voor de belangrijkste persoon in jouw leven!

Een terugkerend thema is: “rust vinden” en “minder stress en/of drukte”. Je hebt het druk op werk. Iedereen wil wat van je. Je manager, directe collega’s, leveranciers en/of klanten: er is werk aan de winkel! Je komt tijd te kort voor… degene die een belangrijke rol speelt in jouw leven, namelijk: jijzelf! Tijd = prioriteit. Maak tijd vrij voor jezelf om alles op een rijtje te zetten. Dus: pak die agenda en plan iets in! Met jezelf.

  1. Gouden Kooi: schijnveiligheid met angst als slechte raadgever

Wat houd je tegen? Je contract voor onbepaalde tijd en je riante salaris? Zonder beide zaken heb je nog steeds dezelfde kwaliteiten en waarden. En ben je van waarde voor andere organisaties. Alleen dan zonder de schijnzekerheid. Wie garandeert je dat je niet weg wordt gereorganiseerd? Of dat je juist wel bij de groep zit met die riante afkoopregeling? Je kan nooit meer dezelfde voorwaarden krijgen? Stel je voor dat je nooit meer dezelfde vermoeidheid en frustratie hebt als je van en naar werk gaat. Maar vol energie de dingen doet die je leuk vindt en waar je goed in bent. Wat vind je meer waard? 47 weken werk doen dat je niet leuk vindt en toeleven naar de vakantie? Of 52 weken zin in je werk, zowel voor, na als tijdens je vakantie? Voel je toch die angst, geef dan antwoord op de vraag: wat is het allerergste dat je kan overkomen? Dan kan je voor jezelf bepalen of weggaan echt zo’n ramp is. Misschien wel, maar dan maak je in ieder geval een bewuste keuze om te blijven.

 4. Waar droom jij van, ga jij van stuiteren en kan je goed?

Ben je voorbij punt 1 tot en met 3? Proficiat! Het is nu tijd om vooruit te kijken. Wat is jouw droom, wat wil je bereiken in het leven, nalaten? Breng dit in beeld, bijvoorbeeld in een collage of visualisatieoefening. Wat waardeer je aan ervaringen uit het verleden, aan jezelf? Wat zijn jouw kwaliteiten? En welke waarden liggen daaronder? Wat zijn de dromen, passies/waarden en talenten? En waar zit er een overlap tussen deze in combinatie met de organisatiebehoefte (punt 6)? Uiteindelijk schept helderheid voor jezelf, op deze punten, ook helderheid in jouw vraag naar werk. Of in een voorstel voor de invulling van jouw rol na een reorganisatie of bij een nieuwe opdracht.

  1. Stel je favoriete organisatiecultuur en rol vast

In hoeverre is de bedrijfscultuur relevant voor jou? In hoeverre dient men waardering te uiten voor jouw prestaties, heeft de organisatie lerend vermogen, is er ruimte voor verandering en verbetering, in welke mate is er angst of juist beloning aanwezig, voel je vrijheid om je te uiten, wordt er gelachen? En met betrekking tot je rol: aansturen versus meewerken, op of buiten kantoor, jouw invloed op de koers en resultaat. Maak daarna jouw eigen, “Gouden vacature”. Mijn ervaring is dat dit kan helpen bij het helder krijgen waar jouw onvrede in je huidige rol vandaan komt: ligt het meer aan de organisatiecultuur of aan jouw rol daarbinnen? Wat zijn de opties om de situatie aan te laten sluiten bij jouw gewenste situatie?

  1. Zoek of creëer de marktbehoefte

Waar zitten mensen op te wachten en waar willen ze voor betalen? Ga met jouw waarden, passie, kwaliteiten, favoriete organisatiecultuur, rol en “Gouden vacature” onder de arm op pad. Scan de behoefte in de markt, via je netwerk, “via via” en via LinkedIn. Bestaat er nog geen marktbehoefte? Onderzoek dan de potentie van jouw idee.

  1. Onderneem actie, spread the word en just do it!

Breng mensen op de hoogte van je plan. In ieder geval de personen die je vertrouwd wanneer het niet handig is om het nieuws van de daken te schreeuwen. Onderneem actie, definieer stappen. Zorg voor een strakke pitch. Mijn ervaring als trainer in Storytelling leert dat hoe persoonlijker jouw pitch is, des te groter kans is dat je invloed hebt. In dit geval: akkoord krijgt op die rol, vacature of opdracht die jij zo graag wilt. De stap van ontevredenheid in je huidige job naar starten in jouw gewenste job voelt vaak als groot aan. Splits de reis op in kleinere stappen en neem deze 7 stappen als leidraad.

 

Volg www.competencer.nl  ook via Instagram of Facebook.