Klik hier voor de foto.

Simpel leven

We hebben allemaal wel een hobby of een passie. Iets waar je hart sneller van gaat kloppen. Vaak menen we geen tijd te hebben voor onze hobby’s, want andere ”belangrijke” dingen gaan voor. Aangezien we worden opgeslurpt door van alles en nog wat, wordt ons leven er niet simpeler en eenvoudiger op. En dat is juist nét waar dit artikel over gaat! Het leiden van een simpel leven, leidt uiteindelijk tot meer tijd, vrijheid en een betekenisvol / schitterend leven! En wat kun je doen om simpeler te gaan leven? Juist ja, je kunt je woning verkleinen tot een Tiny House. In dit artikel laat ik je zien hoe dit te werk gaat. Daarnaast deel ik mijn passie voor Tiny Houses. Het lijkt me wel wat om te wonen in een piepklein huisje!

Het fenomeen ‘Tiny House’

 

Je zult misschien wel denken, wat bezielt die mensen om in een huisje van 20 m2 te wonen? Waarom worden ze gelukkig van het verkopen van hun spullen, om vervolgens hun ‘veilige’ leven in te wisselen voor een simpel leven?

Wat vaak bij mensen meespeelt, ze willen tijd en ruimte om herinneringen te maken. Ook willen ze meer tijd voor familie en vrienden. In hun ogen draagt het wonen in een tiny house, hieraan bij. Het verkleinen van je woonplek, waarbij je je ontdoet van alle rompslomp, ballast en afleidingen.

Ik heb inmiddels heel wat video’s op Youtube bekeken en daar komen deze overtuigingen veel naar voren.

Mijn passie voor tiny houses                                                                    www.gewoonlekkergroen.nl
Piepklein wonen, dat lijkt me wel wat!                                                        www.russianriverlandandhome.com

 

Leven op 20 m2

Een tiny house is niet groter dan 24 m2 en is op een duurzame wijze gebouwd. Zo is de Tiny House Movement in Amerika ontstaan. De oorzaak: de huizenmarkt werd door verschillende gebeurtenissen aan het wankelen gebracht. Mensen kregen meer behoefte om betaalbaar, duurzaam en flexibel te gaan wonen.In Nederland heeft het nog niet geheel z’n intrede gedaan, maar in Amerika wint het zeker aan populariteit.

Je hebt natuurlijk ook nog zoiets als een wetgeving, die het er allemaal niet echt makkelijk op maakt. Hierdoor zijn de Tiny House pioniers op het idee gekomen de huisjes op trailers te bouwen. Op deze manier worden de eisen die aan minimale afmetingen van huizen wordt gesteld, omzeild.

Marjolein van Marjolein in het klein’ schrijft hier meer over. Zij is een vrouw die vanaf begin 2015 bezig is met het realiseren van haar eigen zelfvoorzienende tiny-house. Het is de bedoeling dat ze hier fulltime in gaat wonen. Via haar blog deelt ze haar ervaringen en probeert ze Nederland  bekend te maken met duurzame kleine huisjes.

Wonen in een mini huisje, dat lijkt me wel wat                                                              www.paradijsvogelsmagazine.nl
Wonen in een klein huisje, dat lijkt me wel wat!                                                              www.home.howstuffworks.com
Wonen in een klein huisje, dat lijkt me wel wat!                                                                    www.humble-homes.com

 

Wonen in een klein huisje, dat lijkt me wel wat! www.waterland-huisje.nl

 

Verschillende formaten huisjes

 

Zoals te zien is in bovenstaande foto’s, kunnen de huisjes op verschillende manieren worden gebouwd. Je hebt de tiny houses die gebouwd zijn op een trailer, niet groter dan 24 m2. Deze kun je zeker verplaatsen, maar ze zijn niet bedoeld om ermee te reizen (zoals bovenstaand Waterland-huisje).

Een Micro (mobile) House is nog kleiner, juist wel bedoeld om mee te reizen. Een Small House daarentegen wordt op een fundering gebouwd en is max. 48 m2.

en piepklein huisje, dat lijkt me wel wat                                                              www.adorable-home.com

Waarom ik graag klein wil wonen?

 

Het lijkt me wel wat om in een Tiny House of een Small House te wonen! Persoonlijk, denk ik dat ik de Micro versie te klein zal vinden.

Ook al houd ik van ruimte om me heen, ik denk dat je ook ruimte kunt ervaren in een klein huisje. Kleuren, afmetingen, de indeling… Deze kunnen een ruimte groter doen lijken. Ik zie het wel zitten om in een klein huisje te wonen, midden op het platteland of in een berglandschap. In ieder geval een plek met uitzicht. Dat geeft me een gevoel van vrijheid en ruimte!

Op het moment woon ik ook ‘klein’. Ik woon in een studio, heb dus alles voor mezelf, op 35 m2. Sinds vorig jaar ben ik me gaan verdiepen in minimalisme. Door het boek Opgeruimd! heb ik veel spullen weggedaan. Ik merkte dat het me veel meer rust, orde, overzicht en focus gaf. Sindsdien maak ik bewustere keuzes (op het gebied van koopgedrag of waar ik JA / NEE tegen zeg)!

Piepklein wonen, dat lijkt me wel wat!                                                               www.tinyhouseswoon.com

Hoe minder spullen je om je heen hebt (en dus afleiding), hoe meer je kunt leven vanuit essentie. Of beter gezegd, je wordt je meer bewust van wat er toe doet in het leven. Naar mijn idee geldt dit ook voor je huis. Hoe groter je woonplek, hoe meer aandacht en tijd je erin moet steken om het te onderhouden. Nu wil ik niet zeggen dat er iets mis is met een ‘normaal’ huis. Maar in dit artikel bekijk ik het ook vanuit een andere invalshoek, welke voordelen klein wonen heeft.

Kortom, het lijkt me zeker wel wat om in een klein huisje te wonen. Je hebt nauwelijks vaste lasten, geen huur / hypotheek en dus houd je ook meer tijd over voor de dingen die je leuk vindt. En daarbij komt kijken: je hoeft minder te werken, aangezien je minder hoeft uit te geven. Wat een voordelen ;-)

Hoe ervaar jij ruimte en vrijheid? Zie jij jezelf wonen in een klein huisje? Ik ben benieuwd! :-)