Bron foto.

Misschien heb je je wel eens afgevraagd, waar ik mijn reis van betaal. Daar kan ik heel kort over zijn, mijn basis komt vanuit het UWV. Ik heb al zo’n 10 jaar een WAJONG uitkering. Het is dan wel geen vetpot, ik ben wel heel blij dat ik ‘m krijg! Het geeft mij de rust, de ruimte en hét zetje in mijn rug om datgene te doen waar ik energie van krijg. En dat is precies waarom ik deze uitkering krijg. Het werkt niet echt mee om volledig van mijn inkomen te voorzien, door mijn snelle overprikkeling, de afhankelijkheid van veel medicijnen, waardoor ik geregeld uitgeput kan zijn. Waarom ik dan wel reis? Ik krijg energie wanneer ik zelf mijn tijd in kan delen, nieuwe dingen meemaak en daarbij ‘on budget’ kan reizen. Op het moment komt daar ook nog bij kijken dat ik wil ervaren waar mijn kracht nog meer ligt. In dit artikel laat ik je zien hoe ik op een betaalbare manier de wereld ontdek. Lees je mee?

 

De verschillende mogelijkheden

 

Wanneer je iets van de wereld wilt zien, hebben we vaak het idee dat je eerst veel moet werken en sparen, om dan pas op reis te kunnen gaan. Maar waarom zou je? Het is helemaal niet nodig (tenzij je natuurlijk andere wensen hebt), met een beetje creativiteit en inspanning kun je zo op reis! Hieronder heb ik een lijstje gemaakt van de mogelijkheden:

 • WWOOFING.NET: voor kost en inwoning help je mee op een boerderij (organisch / biologisch), gedurende 5 uur op een dag, 5 dagen in de week. Het levert je een leuke én leerzame ervaring op en je leert het desbetreffende land kennen! Ik spreek uit ervaring, want ik heb tot nu toe ervaring als wwoofer in Zweden en Ierland. 
 • WORKAWAY.INFOwork away kun je vergelijken met wwoofing, maar hier bieden hosts werk aan in een Bed & Breakfast, horeca, boerderij, onderwijs of als oppas. Ook hier wordt er van je verwacht dat je 4 – 5 uur op een dag werkt, 5 dagen in de week. En dat op de meest prachtige locaties! Net als wwoofing, is ook Work Away een wereldwijde community. Ik heb Work Away profiel en ben nu op zoek naar een B & B in Oostenrijk, zodat ik op een betaalbare manier, voor een tijdje in de prachtige bergen kan zijn. Niet verkeerd, toch? :-)
 • TRUSTEDHOUSESITTERS.COM: houd je van (huis)dieren? Dan ben je hier aan het goede adres! Wereldwijd vragen mensen om een ‘Housesitter’ die gedurende een paar dagen, tot een paar weken op hun huis en de daarbij horende dieren komt passen. Een paar maanden geleden heb ik hier een profiel aangemaakt, maar verder nog geen actie ondernomen. Je betaalt rond de €100,- voor een jaar en voor mij was dat de drempel. Wie weet komt het nog!
 • NEEM EIGEN INITIATIEF: waarom moeilijk doen, wanneer het ook makkelijk kan!? Kijk eens naar je talenten, welke zou je kunnen inzetten om een ruildeal te maken?
  Net voordat ik begin oktober op de fiets stapte, kreeg ik het idee om verschillende B&B’s / hostels aan te schrijven. Dit deed ik niet zomaar, ik legde mijn plan uit en vroeg of ik in ruil voor promotie bij hen terecht kon. Zo mailde ik vorige week nog een hostel in Groningen. Gedurende de 2,5 maand dat ik onderweg ben, heb ik op deze manier gratis kunnen overnachten. Ik ben blij dat het iedere keer weer lukt. De kosten daar omheen (zoals eten) zijn een stuk duurder, wanneer je géén keuken hebt! 
 • COUCHSURFING.COM: wil je nieuwe mensen en culturen ontmoeten? Ga dan couchsurfen. Je slaapt bij iemand thuis en het is ook nog eens gratis! 
 • GA FIETSEN OF WANDELEN: een goedkope en duurzame manier van reizen. Daarbij is het ook nog eens goed voor je lichaam en geest. Doordat je je tempo verlaagd, zie je ook nog eens meer! Ik kan je zeggen, ik ga ermee door :-) 

 

 

Reizen & Budget: waar doe ik het van?

Foto: roomed.nl


Aangezien reizen mijn levensstijl is geworden,
ben ik me nog bewuster van de maandelijkse vaste lasten. Aan de ene kant zou ik zo huis en haard voor een tijdje willen opzeggen, maar dat gaat niet in combinatie met een WAJONG uitkering. Logisch natuurlijk, zij willen dat je een vast adres hebt. Dat zijn afwegingen die ik nu aan het maken ben. Ik heb de keuze gemaakt goedkoper te gaan wonen. Ik betaal nu €440,- per maand aan huur voor €35 m2. in Leiden. Ik heb besloten de randstad te verlaten en me te richten op Zutphen. Hieronder een opsomming van mijn wensen voor de komende tijd, om mijn reizende levensstijl (mét fiets en zonder fiets) mogelijk te maken:

 

IK WIL:

 

 • Goedkoper (en kleiner / minimalistischer) wonen
 • Ik heb bepaalde abonnementen opgezegd ( zo heb ik bijv. geen tv-abonnement).
 • Ik heb geen rijbewijs, dus ook geen auto. Scheelt veel kosten!
 • Aangezien ik regelmatig reis met de trein, heb ik een weekend-abonnement van €32,- per maand, waardoor je ieder weekend vanaf vrijdagavond ‘gratis’ kunt reizen. Ik zou moeten kijken of het nog de moeite waard is om deze aan te houden. 
 • Mijn gedichtjes op kaarten verkopen, waardoor ik nog meer schitteringen kan verzamelen, delen én vastleggen.

 

Deze dingen zijn naar mijn idee gemakkelijk te doen. Ik ga dus ook vol goede moed verder en ben heel benieuwd wat het me gaat brengen ♡

 

Heb jij nog tips voor mij of misschien heb je vragen? Dan hoor ik ze graag! :-)
Heb jij ervaring met reizen op de manier hoe ik heb beschreven?