Rianne had zich aangemeld voor mijn rubriek ‘Schitterende vrouwen met een droom’. Een tijdje geleden ontmoetten we elkaar in Zutphen en hadden we een heel leuk gesprek + fotoshoot. Over dromen, Rianne’s passie voor natuur, haar inspiratiebronnen en liefde voor tekenen. Deze thema’s heb ik proberen weer te geven in onderstaande foto’s en tekst. Ben je benieuwd naar deze schitterende en inspirerende vrouw? Lees dan snel verder.

Wat is jouw droom / verlangen?

‘Een droom is heel groot en die van mij vooral heel veel. Maar wat ik heel graag wil is mensen bewust maken van het feit dat ze alles kunnen. Dat ze alles in zich hebben. Dat doe ik door middel van natuur-coaching, maar ook door de illustraties die ik maak. Ik betrek hier de natuur bij, wat mij inspireert en voldoening geeft. Dit wil ik meegeven aan de ander.

Wat droomde je als kind?

‘Vroeger wilde ik boek illustratrice worden. Als kind had ik een romantisch beeld voor ogen, dat ik op mijn eigen werkkamer mooie tekeningen aan het maken was en dan het land doorreisde in een rood autootje’.

Was dit ergens op gebaseerd?

‘Ik vond tekenen heel erg leuk, waardoor ik eerst een grafische opleiding ben gaan doen. Was wel heel commercieel, dat trok me niet aan. Alsof je een lege bubbel aan het verkopen was. Wat ik uit tekenen haal, invloed hebben op wat er ontstaat, dat wilde ik wel overbrengen. Hierdoor ben ik de docentopleiding gaan doen op het gebied van tekenen.

Ik liep stage op een middelbare school en later in een jeugdinrichting. Hier ging het veel meer om het begeleiden, niet om wat goed of fout was, zoals in het schoolse systeem. Daarna werkte ik in de zorg, dagbesteding atelier.’

Rianne: ‘Ik wil aandacht hebben voor de kleine dingen om me heen'

IMG_2773.JPG

Is hier het ‘coachen’ begonnen voor jou?

‘Ja, dat zeker. Ik merkte dat ik dit heel leuk vond. Als je les geeft, heb je minder ruimte om per leerling mee te kijken. Minder de vrijheid, je zit vast aan thema’s en eisen.. Ik probeerde het altijd wel een vrije invulling te geven. Ik houd meer van kleinere groepen of 1 op 1 contact. Dan kan ik meer individuele aandacht geven en dat vind ik belangrijk’.

Ik vind het leuk om mee te geven dat je met simpele materialen hele leuke dingen kunt doen. Zoals de eeuwen-oude techniek van het etsen.’

Wat wil je graag meegeven, wat drijft jou?

‘Ik wil graag verwondering meegeven, voor alledaagse dingen. Juist daar kun je veel uithalen. Ik ben begonnen met een blog, geen idee dat mensen dit lazen. Toch konden mensen hier troost uithalen. Ik begon mezelf af te vragen wat ik nu echt leuk vind en dat is tekenen. In eerste instantie hield ik mijn kaarten apart van mijn werk als coach.’

De naam ‘kleine dingen’, heeft dit ook met die verwondering te maken?

‘Dit staat voor mij voor de verwondering van alles om je heen. De aandacht hebben voor de (kleine) dingen om je heen.’

Rianne: ‘Ik wil aandacht hebben voor de kleine dingen om me heen'

Hoe ben je begonnen als natuur-inspirator / coach?

‘Ik zie tekenen als een tussenstap, de inspiratie die ik uit de natuur haal verwerk ik in mijn tekeningen. Deze inspiratie kan ik tijdens een coach-sessie in de natuur toepassen. Je kunt het heel spiritueel benaderen (elementen, medicijnwiel), maar ik ben meer van twee voeten op de grond, ook al vind ik het heel interessant. De natuur als werkveld gebruiken en deze inzetten om dingen te versterken en te verduidelijken bij iemand. Het gaat verder dan alleen gesprek, je betrekt de gehele omgeving erbij. Ik heb veel mensen die opzoek zijn naar hun eigen drijfveer (op werkgebied). Ook mensen die persoonlijk dingen hebben meegemaakt en daarin vastzitten.’

Wat doe jij precies als natuur – inspirator?

‘Het ligt heel erg aan de vraag die iemand heeft en wat iemand nodig heeft. Het gevoel dat nodig is, probeer ik te versterken door bijvoorbeeld visualisatie oefeningen. Hoe is de situatie nu? Hoe zie je het voor je in je droom? Welk gevoel geeft dat? Deze vragen integreren en mee naar huis nemen. Ik vind het daarbij interessant hoe ver iemand durft te gaan. Sommige wandelingen zijn alleen een gesprek, ook dat is mogelijk. Het is maar net waar iemand behoefte aan heeft.

il_570xn-1007536806_9sjy

Postkaart van Rianne

Bij een wandeling bepaal je alles zelf. Ik heb geen route. Als iemand heel onzeker is en niet weet wat hij wil, is de manier waarop die persoon keuzes maakt, heel belangrijk. Dat zie je door gedrag. Juist het stilstaan is belangrijk. Waar ben ik nu, waar wil ik heen, wat wil ik uit deze wandeling halen? Aan het einde van de wandeling zie ik vaak dat iemand rechtop loopt, meer in beweging is.

Er zit veel symboliek in de natuur. Wanneer iemand iets opvalt in de natuur, is daar onbewust een reden voor. Betekenis halen uit een of ander iets, je zult altijd dat eruit halen wat je eigenlijk diep van binnen al wel weet. De natuur helpt je alleen een handje om je dit te laten zien.’

Rianne: ‘Ik wil aandacht hebben voor de kleine dingen om me heen'

Hoe zie jij jezelf over een jaar en wat is nu al aanwezig?

‘Mijn droom is dat ik volledig kan leven van wat ik doe: natuur-coaching en het maken van mijn eigen kaarten. Ik doe er mijn best voor. Een deadline heb ik wel nodig. Ik heb voor mezelf besloten dat ik volgend jaar iedere week een gesprek in de natuur heb en dat mijn kaarten in meer winkels liggen. Ik hoop dat ik over een jaar fulltime hieraan kan werken, dit is alleen niet helemaal realistisch.’

Hoe ga je dat realiseren? ;-)

‘Ik wil meer zichtbaar worden, dat meer mensen van mij weten. Ik heb binnenkort een opendag (inmiddels al geweest), juist voor meer naamsbekendheid. Zo maak ik mezelf online zichtbaar, maar ook daarbuiten. Zo stond ik laatst in de regionale krant.
Eigenlijk wil ik ook juist díe mensen bereiken die ik tegenkom in de supermarkt of op de werkvloer. Ik wil daarbij ook bedrijven benaderen, om me daarbij ook te richten op werknemers / werkgevers die behoefte hebben aan natuur – coaching.
We zitten veel op een stoel of een bank.. maar dan kom je niet uit het patroon. Dat is juist de kracht van in beweging komen. Mensen beginnen contact te maken met de natuur en daardoor met zichzelf. Kom in beweging en ga ervaren.’

Hoe ziet jouw ideale dag eruit, als alles mogelijk zou zijn?

Ik haal heel veel energie uit het tekenen en de natuur. Tijdens een ideale dag wil ik veel experimenten uitvoeren en ga ik meer met stof werken. Daarnaast ook de combinatie met gesprekken in de natuur en het geven van workshops. Zelf dingen maken, creëren, iemand daarin mee mogen nemen. Ongedwongen, die verwondering die je als kind ook zo kan ervaren. Ik zit daar al heel dichtbij, maar op het moment is dit nog niet fulltime.’

TOT SLOT, hoe kijk jij op je oude dag terug op je leven?

‘Ik hoop die verwondering vast te mogen houden en daarbij veel mensen heb mogen helpen in hun eigen ontwikkeling. Dat ik hier een stukje aan heb mogen bijdragen. En een hele grote, groene tuin die ik kan nalaten. Als ik dan (klein)kinderen heb, dat ik de liefde voor natuur heb mogen doorgeven’.

Dank je wel Rianne, voor dit inspirerende gesprek. Ik hoop dat je nog veel mensen mag helpen en verblijden met jouw inspirerende en creatieve werk in de natuur!
Zou je meer over Rianne willen lezen en zien waar ze mee bezig is? Neem dan eens een kijkje op haar website: www.kleine-dingen.nl